TÜRKİYE PROBİYOTİK REHBERİ



Prof. Dr. Funda Doğruman Al
Bağırsağımızdaki Eski Dostlar
18.02.2022
1157 Okunma

Bağırsak mikrobiyomunun insan sağlığı için önemi, bileşimini ve çeşitliliğini şekillendiren faktörlerin araştırılmasına güçlü bir ilgi uyandırmıştır.

Bağırsak mikrobiyomu çalışmaları, çoğunlukla bakterilere odaklanmışsa da helmintlerin ve protozoonların bağırsaktaki bakteriler ile önemli ölçüde etkileşime girdiğini gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. Helmintler gibi protozoonların da insanlarla uzun evrimsel geçmişleri göz önüne alındığında, bağırsak mikrobiyom çalışmalarında dikkate alınmaları ve sanayileşmiş ülkelerde yaşayan popülasyonlarda parazit yükünün azalmasının etkileri üzerine odaklanmak gerekmektedir.

Sanayileşmiş toplumlarda, sanayileşmemiş toplumlara göre bağırsakta bakteriyel çeşitliliğinin azalması; çoğunlukla lifli besin alımının azalması, besin sterilizasyonu, antibiyotik kullanımıyla açıklanmaktadır. Bununla birlikte bağırsak parazitlerinin görülme sıklığının azalmasının bakteriyel çeşitliliğin kaybından kısmen sorumlu olabileceği ileri sürülmektedir.  

Dünyada su ve besin kaynaklı paraziter etkenler azımsanmayacak düzeyde hastalık ve ölüme neden olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte parazitlerin hastalık oluşturucu etkileri üzerinde daha fazla durulurken, bağırsağın bu eski sakinleri genellikle konakçıya zarar vermeden ve hatta yararlar sağlayarak bu birlikteliği sürdürmektedirler.

Helmint enfeksiyonları, milyonlarca yıllık birlikte yaşam nedeniyle bir arada evrilme ve insanların bu parazitlere toleranslarının gelişmesine bağlı olarak asemptomatik/sessiz seyredebilmektedir. Bazı protozoonların sağlıklı insanlarda daha fazla görülmesi ve bakterilerden yüksek düzeyde gen kazanımlarının olması atasal bağırsak topluluğumuzun bir parçası olduğunu göstermektedir. Yine bazı protozoonların helmintlerde olduğu gibi bağırsakta zengin bakteri çeşitliliğiyle birlikte olması insan sağlığı üzerine yararlı etkilerinin olabileceğini düşündürmektedir. Helmintlerin mukozal immün yanıtın düzenlenmesinde etkili olarak bağırsakta inflamasyonu sınırlandırdığı böylelikle doku hasarını önlediğini destekleyen bulgular mevcuttur. Bu etkiyi bağırsak kanalında ve mukozasında yer alan bakterilerle etkileşerek, mukozal savunma sisteminde çeşitli düzenlemelerle gerçekleştirebilmektedir.

Bağırsak mikrobiyomundaki değişiklikler, “Hijyen/Eski Dostlar Hipotezi”nin bir uzantısı olarak alerjik rinit, astım, ekzema gibi hastalıkların sanayileşmiş toplumlarda görülme sıklığının artmasında etkili mekanizmalardan biri olabilir. Parazitlerle milyonlarca yıllık birliktelikleri nedeniyle, onların ev sahiplerine bazı yararlı etkiler sağlayıp sağlamadıklarının belirlenmesi için parazitlerin sık görüldüğü sanayileşmemiş toplumlarda yapılacak mikrobiyom analizlerine çok ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak bu şekilde insan bağırsak ekosisteminde meydana gelen karmaşık etkileşimleri ve etkileri ortaya çıkarılabilir.

 

 

 


Yazar


Prof. Dr. Meltem Yalınay

Editörler


Prof. Dr. Meltem Yalınay
Ecz. Selman Alimoğlu

Koordinatör


Ecz. Ahsen Sümeyra Bilgin

Makaleler
Ecz. Selman Alimoğlu
Fermente İçecek: Boza
25.08.2022 8930 Okunma
Ecz. Selman Alimoğlu
Doğumla Beraber Bebeklerde Mikrobiyota Oluşumu
26.05.2022 3230 Okunma
Prof. Dr. Meltem Yalınay
Toprak ve Bağırsak Mikrobiyomu Arasındaki Bağlantı
11.05.2022 2967 Okunma
Prof. Dr. Meltem Yalınay
Oruç Tutmak Bağırsaklarımızı Nasıl Etkiler?
7.04.2022 2574 Okunma
Prof. Dr. Meltem Yalınay
Bağırsak Sağlığınızı Desteklemenin 10 Yolu
22.03.2022 4319 Okunma
Prof. Dr. Funda Doğruman Al
Bağırsağımız ve Kişiliğimiz
3.03.2022 3986 Okunma
Prof. Dr. Meltem Yalınay
Anne Çocuk İlişkisinde Probiyotikler
28.02.2022 2853 Okunma
Prof. Dr. Funda Doğruman Al
Bağırsağımızdaki Eski Dostlar
18.02.2022 1157 Okunma
Prof. Dr. Meltem Yalınay
Covid-19 ve Sağlıklı Bağırsak
7.01.2022 1407 Okunma
Uzm.Dr. Nüget İlgün
Toprak Besin Ağı, Toprak Mikrobiyotası Nasıl Çalışır?
27.09.2021 4227 Okunma
Prof. Dr. Meltem Yalınay
Probiyotik-Prebiyotikler Mikrobiyotayı Nasıl Etkiliyor?
7.09.2021 4322 Okunma
Prof. Dr. Meltem Yalınay
Sağlıklı Bağırsak İle Sağlıklı Yaşam
16.08.2021 3613 Okunma




*Bu kılavuzdaki bilgiler herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için tasarlanmamıştır. Bu sitede yer alan ürünler, hizmetler, bilgiler ve bu sitede doğrudan veya üçüncü taraf web sitelerine bağlantı vererek sağlanabilecek bilgiler de dahil olmak üzere bu sitede sağlanan diğer içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tıbbi veya sağlıkla ilgili sorularınız için doktora veya bir sağlık uzmanına danışın.

Sürüm: 0.1.7983.24605 Tarih: 9.11.2021 13:40:10

© 2024 - Probiyotik projesi