Salzburg’da düzenlenen “Perioperative Medicine Focus on Mother and Child” toplantısında “Effect of probiotics on coagulation and inflammation interactions in obstetrics - Kadın hastalıkları doğum alanında probiyotiklerin koagulasyon ve inflamasyon üzerine etkileri” başlıklı konuşmamdan bazı önemli kısımları sizinle paylaşmak isterim.
Bağırsak geçirgenliği ve disbiyozisi olan her hikaye hangi sistemle ilgileniyorsanız orada inflamasyonun yol açtığı bir hastalıkla karşımıza çıkıyor. Kadın hastalıkları alanında bakteriyel vajinozis, HPV (human pallioma virus), HIV (human immundeficiency virüs) gibi enfeksiyonlar, endometriosis, kronik endometritis, disfonksiyonel menstruel kanama, infertilite, preterm eylem, preeklampside bağırsak ve ilişkili organ disbiyozisinin neden olduğu klinik tablolar. Vajinal mikrobiyota dengesini korunmasında (vajinal öbiyozis) oral ve vajinal probiyotikler önem taşımaktadır. Sık rastlanılan kandidiyazis, Gardnerella vaginalis, Mycoplasma gibi enfeksiyonların önlenmesinde en öne çıkan probiyotik bakteriler L. rhamnosus GR-1, L. reuteri RC-14’dür.
Gebelikte gastrointestinal fonksiyonların desteklenmesi ve gestasyonel diyabette Akkermansia muciniphila (ülkemizde geçerli olan Akkermansia muciniphila ARA-1) yayınlarda dikkat çekmektedir. Yeni doğan immün programlanmasında, erken yaşamda bağırsak bariyerlerinin desteklenmesi, antioksidan etkinin arttırılması konusunda Lactobacillus rhamnosus GG üzerine araştırmalar bulunmaktadır. Hipertansiyonla seyreden preeklampsi durumunda son trimestr probiyotik desteği, preterm eylemde erken dönem probiyotik desteklerinin koruyucu etkisi araştırmalarda öne çıkmaktadır. L. rhamnosus GR-1’in plasental trofoblastlardaki inflamasyonu azaltan antioksidan etkiyi arttıran özellikleri önem kazanmaktadır.
Anne sağlığında vajinal mikrobiyomun restorasyonu, yapılanması için oral ve vajinal probiyotikler önem kazanmaktadır. Yenidoğanın ilk kor mikrobiyotasını esasen anne karnında bakteriyel geçişle aldığı da bütün bu ilişkinin en önemli kısmı olarak düşünülürse annenin dengeli beslenmesi ve vurgulanan probiyotiklerle desteklenmesi önem kazanacaktır.